zondag 27 november 2016

Advent -1-

Advent...als je niet vanuit een christelijke traditie bent opgevoed dan zal het waarschijnlijk langs je heen gaan. Ik ben niet vanuit een bepaalde religie opgevoed maar heb een soort nieuwsgierigheid naar tradities. Waar komen ze vandaan en wat & hoe wil ik ze toepassen in mijn eigen leven. 

Advent komt van het Latijnse  advenire  wat zoveel betekent als aankomen/naderen.  Wat er aankomt is de geboorte van Het Kind, traditioneel gevierd in de Kerstnacht. Advent begint vier zondagen voor eerste kerstdag en vandaag is het de eerste advent. 

-foto is een detail uit een eigen schilderij en digitaal bewerkt-

Het duurt dus nog 4 weken voordat we kunnen ‘verwachten’ en tot die tijd moeten we wachten...
In juist in dat wachten zit voor mij de kracht van de adventsperiode. Want hoe goed zijn we nog in wachten? Ik denk niet goed... 9 van 10 keer heb je binnen een muisklik alles onder handbereik. We doen even snel ‘dit’ en even snel ‘dat’, vlug vlug inkopen doen, als ik me haast dan kan ik nog even zo-en-zo doen... Haast en wachten gaan niet samen. Haast en aandacht ook niet.

Maar wachten daarentegen biedt mogelijkheden om aandacht te hebben, te focussen. Je te richten op bijvoorbeeld de vraag: wie of wat is het waard om op te wachten? 2 opmerkingen:

  1. Dat is zo, wachten... niemand wacht graag denk ik, langs de andere kant als het de moeite is, ben je bereid te wachten... een prachtig schilderij, met een heerlijke kleur.... complimenten Joo.. je doet het supermooi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het licht valt binnen, de verwachtende, heel mooi
    een tijdje geleden postte ik iets over dat haastig zijn, van ik moet nog vlug even dit of dat, het verhaaltje kwam er op neer dat telkens je zegt ik moet nog vlug even, dat je er een L voor plaats, ik moet nog Leven...
    mooi weekend Joo vol leven

    BeantwoordenVerwijderen

dank voor je reactie!

Related Posts with Thumbnails