maandag 21 december 2015

21 december

21 december...zo’n mooi kantelmoment in het jaar! De langste nacht, de kortste dag...vanaf nu gaat het weer langzaam omdraaien zoals elk jaar.
Zoals we ook elk jaar weer Kerst en Oud & Nieuw vieren, ieder op zijn eigen manier. Met de kerst staan ook weer de ‘12 heilige nachten’  voor de deur,  de periode van Kerstavond naar Drie Koningen. Een periode waar ik me elk jaar, in meer of mindere mate,  op verheug.  Er wordt ook wel over 13 heilige nachten gesproken of de Stille Tijd.

Even rekenen...

Bron: antrovista.com

Toen ik voor het eerst over deze bijzondere tijd hoorde was er nog niet zoveel over te vinden in boekwinkels, bibliotheken...zelfs het internet zweeg. Er werden lezingen gegeven waarbij kennis werd doorgegeven. Ik ga nu niet uit de doeken doen welke betekenis men aan deze periode geeft, Google geeft 192.000 hits..... ;-) Wat mij tot verder onderzoek aanzette was de zin: ‘De sluier tussen de werelden is in deze tijd op z’n dunst’. Daar had ik als plaatjesdenker onmiddellijk beeld bij!

Het is een tijd van inzicht en inkeer, van terug kijken en vooruit kijken, naar luisteren wat er te horen valt, naar kijken wat er te zien is en vooral stilstaan bij de dingen die er zijn. Er zijn tegenwoordig hele handleidingen die kunt gebruiken...ik vind dat niks, voor mij is de vrijheid er dan af. Wat ik wel doe is een thema kiezen en dat kan van alles zijn...sprookjes, kunst, bomen, astrologie of je eigen leven zoals ik een paar geleden heb gedaan. Een thema geeft je een soort houvast...kun je ook weer loslaten als dat nodig is!



De bovenste 6 gaan over terugblikken naar het jaar dat achter je ligt en de onderste 6 zijn een blik op de toekomst.  Het zijn kleine schilderijtjes (A4 formaat) gemaakt met oliekrijt en bijenwas. Het is een heel project waar discipline voor nodig is, tijd en ruimte want ja...het gewone leven gaat ook door. Dus je moet echt je momenten kiezen! Kijk, ik vind het leuk om dit op een kunstzinnige manier te doen maar je kan ook een dagboekje bijhouden, een kalender maken met 12 maanden,  op je dromen letten...kijken wat je toe komt vallen!

Het gaat om bewustzijn, stilstaan, stil zijn en luisteren en dan niet aarzelen maar doen! Het levert je altijd iets op aan nieuwe inzichten en ideeën. Wat ik precies ga doen weet ik nog niet...het is een soort last-minute keuze. Zo is het al die andere keren ook gegaan!

Maak het niet te ingewikkeld en geniet ervan!

Gisteren kreeg ik een mail met de vraag of er van deze schilderijtjes ook setjes kaarten te koop zijn....euh, nee maar het is het overdenken waard. 


☆☆☆

6 opmerkingen:

  1. ehhhm, ik hou niet van rekenen, ik zeg alleen maar ooi, heel mooi of niet mooi,
    maar dit is mooi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. k was mij niet bewust van de 12 of 13 heilige nachten
    je gevoel volgen zowel in het leven als in creativiteit
    fijne kerst- en eindejaarsperiode

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het zijn de dagen dat iedereen wel een blik terug werpt op het afgelopen jaar..... Sommige zullen een glimlach hebben, andere een traan.
    En sommige dappere onder ons een blik vooruit.... ik zie je terugblikken hierboven en de blikken vooruit.
    Ik wens je fijne dagen.... een goede jaarwisseling, en een voorspoedig 2016.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je de moeite hebt genomen om een reactie achter te laten!