dinsdag 16 september 2014

Macrofotografie en restauratie

Onlangs was ik in Gent, heerlijke stad waar veel te zien en te beleven is. Aardige mensen, veel terrasjes, lekker eten & drinken, leuke winkeltjes en véél kerken! Die wil ik dan ook het liefst allemaal van binnen zien...dat is niet gelukt.  In de Sint-Baafskathedraal stond een gids in een van de kapellen te praten over Het Lam Gods [1432]. Ja, ik wist van het bestaan, hoe het er ongeveer uit ziet en door wie het geschilderd is maar dat was het dan ook wel...O, ja en dat er ooit twee panelen gestolen waren zat ook nog ergens in mijn achterhoofd.

Even opfrissen?

Luikjes dicht....


en luikjes open...


Het MSK (Museum voor Schone Kunsten) stond op mijn wensenlijstje en zo vertrokken wij na een heerlijk ontbijt richting het park waar het museum ligt. Volgens mij waren we de enige bezoekers...vind ik niet erg hoor! Prachtig gebouw met mooie zalen, ruim en licht. Ergens diep in het museum was een door glas afgesloten zaal waar een dame zat te werken aan...de restauratie van Het Lam Gods. Sinds 2012 zijn ze met 8 mensen bezig om het kunstwerk weer in z’n oude glorie te doen herleven en daar hebben ze 5 jaar voor uit getrokken. Een enorme klus dus!

Ik ben niet echt een hele erge fan van de Vlaamse Primitieven maar daar gaat het nu ook niet om...ik was dik onder de indruk van de restauratiewerkzaamheden. Met laser, röntgen, mesjes, wattenstaafjes, ieniemienie kwastjes en fotografie. Alles is gedigitaliseerd om ons als kijker mee te nemen in het restauratie proces. 

Om een voorbeeld te geven, dit is één van de panelen. 


Dat kleine gele rechthoekje rechts bovenin kun je uit vergroten naar dit: 


Tot op de millimeter kun je zien wat er geschilderd is en vooral hoe!  

e.e.a. kun je terug vinden en uit proberen op Closer to van Eyck en COBRA.BE


Volgens mij heeft het Rijksmuseum ook zo’n soort site, kan ik mijn favorieten onder de loep gaan nemen! 
2 opmerkingen:

  1. Inderdaad is Gent een heerlijke stad om er een dagje te vertoeven, maar om dan alle kerken te willen bekijken, ...... en dat terwijl er veel meer te zien is in Gent.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. kunstenaars waren het!
    ja in Gent heb je wel enkele dagen nodig om alles te bewonderen en te genieten van de leie-terrasjes

    BeantwoordenVerwijderen

dank voor je reactie!

Related Posts with Thumbnails