zaterdag 1 januari 2011

een nachtje op de 112

normaal schrijf ik nooit over mijn werk maar nu dit mijn werk niet meer is waag ik er toch een schrijfsel aan.
met hart en ziel heb ik ruim 3.5 jaar als supervisor op de landelijke 112 centrale voor politie brandweer en ambulance gewerkt. (voor het mobiele telefoonverkeer)
in oktober ben ik van baan veranderd en ook nu werk ik met veel plezier maar toen men mij vroeg om met oud & nieuw te komen werken ivm wat krapte op de centrale zei ik onmiddellijk: ja!
als het 112 virus eenmaal in je bloed zit...

rond 22.00 uur kwam de nachtdienst bij elkaar om de plannen voor de nacht door te spreken en een half uurtje later zaten we met onze headsetjes op achter onze bureaus...een redelijk rustige start en tijd om tussen de meldingen door wat te kletsen en een oliebolletje te eten.
om 24.00 ging het land los! in het eerste uur hadden we al 3000 meldingen verwerkt... er was zelfs geen tijd om van de jip en janneke champagne te nippen...
veel vuurwerk-ellende, vechtpartijen, messentrekkerij, schietpartijen, enorm veel brand(jes), (huiselijk) geweld, dronkemansgedoe en dan natuurlijk ook nog het "gewone" 112-werk...Vanmorgen om 06.30 hadden we met z'n allen 12654 noodoproepen verwerkt!
natuurlijk krijg je veel ellende je oor in maar het allerzieligst (van mijn nacht) was vanmorgen vroeg... iemand die helemaal in paniek belde dat een stel jongens vuurwerk gegooid hadden naar zijn hondje waardoor zijn achterpootje in één klap verdwenen was... (ja, dat vind ik heel erg zielig)
iemand die een hand of een oog  verliest door vuurwerk is natuurlijk ook erg maar op de één of andere manier raakt me dat toch minder...moet je maar niet lopen klooien met vuurwerk.
(vind het soswieso bizar dat er weer voor 65 miljoen de lucht ingegaan is, hoezo econmische crisis?)

het is de allerdrukste nacht (na koniginnenacht) op de 112 centrale en het is heel bijzonder om weer mee te maken hoe de sfeer is, hoe keihard er gewerkt wordt en hoe zo'n klus weer door zo'n 20 mannen en vrouwen geklaard wordt.
het is zo'n nacht die je nooit meer vergeet.

geen nieuwsjaarsconcert en skischans springen kijken voor mij dit jaar...
een gat in de dag slapen, dat wel!*

5 opmerkingen:

 1. Joo, ik ben blij iets over je werk te lezen, wist helemaal niet wat je deed
  boeiende job maar met trieste verhalen

  maar dat is t een en t ander zoveel geweld op deze oudejaarsnacht
  vreselijk van dat hondje, een hond die zowiezo al niet blij is met dat knallend gedoe

  eigenlijk moeten ze vuurwerk overlaten aan de gespecialiseerden

  en die 65 miljoen die de lucht ingevlogen is had beter besteed geweest voor daklozen en kansarmen
  wat een zonde, al dat geld weggeschoten

  ik hoop dat je ondanks alles nog heerlijk hebt kunnen slapen

  een hartverwarmend 2011 Joo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. R.E.S.P.E.C.T!!!

  En nadat jij eerst de oproepen hebt verwerkt vannacht, heb ik waarschijnlijk vandaag voor wat van die mensen gezorgd. Ik had dagdienst vandaag @UMCU :)))

  Leuk om hier even aandacht aan te besteden!
  (toevallig geen vacature momenteel voor mijn Lief?...die overigens heel wat jaren terug óók op de meldkamer heeft gewerkt)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je staat er niet bij stil dat in enkele uren tijds zoveel samengepakt leed wordt gemeld, zoveeil sos-seinen en dat snel en adequaat ... die hannd of dag oog, je, maar met dat hondje is een puur laffe daad, zo ver weg van elk fatsoen, voor de man een waar trauma.
  Niets dan hulde voor jullie werk. Een verkwikkende slaap aan de voeten van een nieuw jaar. Wat zal er niet allemaal gebeuren?
  Veel warmte en creativiteit Jolan, met behoud van gezondheid en liefde. Marius

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heee Jolan! zag ineens net op de msn dat je een 112 blogje had geplaatst!
  die oud en nieuw nachtdiensten bij ons op de centrale zijn idd om nooit te vergeten! Het was gezellig en een top dienst!
  komende oud&nieuw weer??
  :-)
  grtjs Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @anne, wie zal het zeggen? je weet het maar nooit...toch?

  BeantwoordenVerwijderen

dank voor je reactie!

Related Posts with Thumbnails